Ikarus modellek

2010. február 18. - kristoof

A teljesség igénye nélkül megpróbáljuk a Magyarországon is beszerezhető Ikarus modelleket bemutatni. A legegyszerűbben beszerezhető és kis kézügyességgel összeállítható makettek a papír alapúak. Az egyszerűbbek közül rengeteg „szabásminta” található az interneten. A világ Ikarus rajongó tábora pedig arról is gondoskodik, hogy szép számmal legyenek közöttük a magyar autóbuszgyártó járművei. Ezeknek a modelleknek az elkészítése nem igénnyel túl nagy felkészültséget, csak egy fém vonalzót, egy jó éles tapétavágó kést és valamilyen jobb minőségű faragasztót. Néhány ilyen modell elkészítése után haladó szintre emelkedhet a lelkes makettező. A papírmakettek akkor sem kerülnek többe pár száz forintnál, ha nincs otthon nyomtatónk!

Forrás: makettinfo.hu

A legkisebb, már nem papíralapú Ikarusok a vasútmodellezésből jól ismert 1:87-es (H0) méretarányban érhetőek el. Itt már jobban el van kényeztetve a lelkes gyűjtő! Azok a típusok, amellyel az utazóközönség nap, mint nap találkozik, ebben a méretarányban könnyűszerrel beszerezhető. A modernebb Ikarusokat főként egy kisszériás magyar gyártó kínálatában találhatunk a WUMM modelltől. A régebbi Ikarus buszokat főleg a német Modelltec cég önti makett formába. Ebben a méretarányban az ár egy kicsit magas ahhoz képest, amit kapunk, de nem sok Ikarus modell van jelen a piacon ezért, ha fogcsikorgatva is, de ki kell fizetnünk értük az 5-25 ezer forintos árat. Igaz ezek a járművek kevesebb helyet foglalnak vitrinünkben, mint nagyobb testvérei és a hazai témát kedvelő modellvasút építőknek is szinte hónapról-hónapra akad újdonság a gyártók kínálatában.

Forrás: hokimodell.hu

Az 1:43-as méretarányban nincs jelen hazai gyártó, de az Ukrán Vector models és az Orosz Doka modellek, ha nem is könnyűszerrel, de azért beszerezhetők! Mindkettő cég kézzel készült modellekkel van jelen a piacon. Az áruk már-már a megfizethetetlen kategóriába sorolja őket. Az ebay-en egy-egy ritka darabért akár több mint százezer forintot is elkérnek, így gazdagabbak lehetünk egy kivételesen szép modellel. Egy német úriember kisszériás műgyanta változatból is gyártott néhányat ebben a méretarányban az Ikarus 260-asból. Ez utóbbi kivitelezése csak a kézügyességünkre van bízva ugyanis ez összerakható változat.

Forrás: denisovets.narod.ru

Az 1:24-es méretarányban a Rigómodell termékei kaphatóak. Rigó úr is többnyire Ikarus buszokról készít modelleket. Az általa készített modellek sem olcsók, egy szóló autóbusz ára 65-75 ezer forint körül mozog, egy-két extrákkal felszerelt modell meg is haladja, de a sorszámozott igen részletes modellek kárpótolják a gyűjtőt! Ráadásul (a papír modelleket nem számítva) eddig egyedül Rigó úr kínálatában érhető el az ARC-Ikarus. Legutóbbi modelljei még ARC feliratot kaptak, de a következő modelljeit már várhatóan ő is Ikarus felirattal fogja ellátni. Ebben és ettől nagyobb méretarányban készültek még buszok az Ikarus gyárnak is és a Közlekedési Múzeumban is láthatunk pár Ikarus makettet. Néhány kísérletező és nagyon türelmes modellező is készített 200-as Ikarus maketteket 1:24-ben, de ezek sajnos kereskedelmi forgalomban nem érhetőek el.

Gyürky Dániel Ikarus 260-as makettje

Érdekesség, hogy 1986-ban a Matchbox mérnökeinek megtetszett a 300-as sorozatú IKARUS és gyártottak is belőle jó pár változatot. Az akkori matchbox-okhoz képest igen látványosra sikerült ez a jármű. A különböző aukciós oldalakon fellelhető néhány darab nem is annyira húzós 4000-7000 forint körüli áron.

Forrás: http://ikarus256-matchbox.blogspot.com

Kijelenthető, hogy a pár évvel ezelőtt még csak az igen jó kapcsolatokkal rendelkező gyűjtő juthatott hozzá egy-egy hőn áhított Ikarus modellhez, addigra mára a különböző aukciós oldalaknak és az Ikarus buszok elkötelezett híveinek köszönhetően sokkal egyszerűbb a dolgunk.

A bejegyzés trackback címe:

https://omnibusz.blog.hu/api/trackback/id/tr441771955

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

jack o'neill 2010.02.19. 07:05:40

Jó poszt!
A Rigomodell linkért meg egy jó nagy köszönet. Modelltec linkje nem jó.
A Matchbox Ikarust meg mikor kicsi kromba megtudtam, hogy az a magyar Ikarus egyik buszának makettje, onnantól kezdve amikor tudtam berendetem belőle anyuéktól, volt a végén tán 10-12 db-os flottám, rettentő büszke voltam rá 4-5 évesen...

kristoof 2010.02.19. 11:45:43

@jack o'neill: Köszönjük!Nagyon szívesen a linket!:)A modelltec linkje javítva lett!Köszönöm az észrevételt!Én is nagyon szerettem volna Ikarus coach-ot gyermekkoromban.Sajnos nem lett ilyenem,de írni csak kellett róla!:)

nemeza 2010.02.19. 21:50:28

@kristoof: A modelltec link továbbra sem jó..

tekko 2010.03.25. 20:30:46

A rigomodell kezdőlapját mintha feltörték volna valamilyen talán török nyelvű felirat van a helyén, a többi oldal oké pl. www.rigomodell.hu/modellek.htm

kekvillam 2010.06.03. 19:57:33

Több mint negyven (40!) különböző Matchbox Ikarust gyűjtöttek össze ezen az oldalon (fényképekkel, részletes ismertetőkkel):
www.modellauto.hu/ikarus/

MERCI-E 2010.07.16. 15:28:12

T.Kristoof!
Esetleg nem tudod, hogy a német modell milyen néven fut, és hogy beszerezhető?
Előre is köszönöm.
süti beállítások módosítása