A 2016-os év busza az Iveco Magelys!

2015. augusztus 31. - _zahnrad

mage1.jpgA turistabuszok idei megmérettetése igazi meglepetés győztest hozott. A 2016-os év busza az Iveco Magelys!

A páros években az év busza trófeát turista buszok birtokolják. A cím odaítélésének eldöntéséhez rendezett idei Coach Euro Test résztvevői: Neoplan Skyliner, Setra TopClass 500, Sunsundegui SC7, VDL Futura FMD, Temsa HD12 és az Iveco Magelys.

mage2.JPGAz első változat, még Irisbus színekben. Nagy dobásnak szánták, de nem lett átütő siker.

Az Irisbus-os időkből örökölt Magelys eddig nem volt egy sikertörténet. Az első generáció furcsa homlokfala után a Pro utónevű változat már konszolidáltabb megjelenésű lett. Az Irisbus Iveco Bus-szá alakulásakor pedig az Iveco alkatrészek és a köréjük tervezett formai elemek egészen pofás megjelenésűvé varázsolták a csúcs olasz-francia turistabuszt.

img_5272.JPGIrisbus Magelys Pro Frankfurtban.

Az Iveco turistabusz elsősorban a költséghatékonyságával győzte meg a zsűrit. Alig 225 ezer euróért kapunk harmadik ajtót kerekesszékes lifttel, oldalsó panoráma ablakokat, minden üléshez USB-töltőpontot, fedélzeti WiFi-hotspotot. A buszt 9 literes Iveco Cursor motor mozgatja, robotizált, ZF AS-Tronic váltón keresztül. A busz elterjedését hátráltatja a változatok alacsony száma, csak 12,2 és 12,8 méteres hosszakban, kéttengelyes kivitelben létezik. Ugyan korábban készült háromtengelyes, 13,8 méteres változat is, de ez kikerült a kínálatból.

A csalódott német sajtó viszont nem győzi hangsúlyozni a busz gyengéit. A rádió a vezetőnek nem esik kézre, az ergonómia nem tökéletes, a hosszú lábú sofőrök pedig nem tudják eléggé hátratolni a vezetőülést . A 11 köbmétert karcoló kapacitású csomagtér ugyan rendben van, de a kerekek feletti ládatereket sílécek helyett elektromos berendezések foglalják el.

img_4862.JPGA 2013-as Busworld-ön debütált a jelenlegi változat.

Akárhogy is, meglepetés győztest avatunk, vesztett a papírforma, a fölényessé vált nagyok hoppon maradtak.

Címlapkép: Iveco

A bejegyzés trackback címe:

https://omnibusz.blog.hu/api/trackback/id/tr597749690

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bovorac 2015.09.13. 21:18:05

A nyitó képen olyan, mintha az egyes lemezdarabokat csak úgy nagyjából dobálták volna rá a vázra.
süti beállítások módosítása