Futura FDD - Az új holland emeletes

2015. szeptember 03. - _zahnrad

vdlfdd.pngMegérkezett az ősz, vele együtt az októberi Busworld 2015 kiállítás első újdonsága is. Bemutatkozik a VDL Futura FDD 2, az első emeletes Futura.

Az új név teljesen új buszt sugall, azonban ez csak marketingfogás. A busz elődje a Berkhof Synergy, a vázszerkezet ehhez képest csak a gépészeti változások miatt tér el. Az Euro VI-os gépészetet a mostanában sikeres VDL csoport a legendás Futura ruhájába csomagolta. Ezzel a Futura név egy teljes távolsági-turista családot takar.

vdl-futura-fdd2-back.jpgFutura homlok- és hátfal illeszti be az egységes VDL kínálatba a kiöregedett Berkhof Synergy-t.

Az FDD2 jelzésű emeletes az elődjéhez hasonlóan két különböző hosszban, 13 és 14,1 méteren nyújtózkodik, mindkét esetben három, ZF tengelyen. Az alsó szinten a belmagasság 1.855 milliméter, ez jó érték. Az emeltes utazóbusz akár 96 utasnak biztosít kényelmes helyet. A csomagtér 9,6 köbméteres lehet.

vdl-futura-fdd2-interior-lower-deck-20150714.jpgA lépcső is nélkülözhetetlen tartozéka egy emeletes busznak.

Idén novembertől, ebben a kategóriában kötelező az radaros, aktív vészfék asszisztens (AEBS) és a sávelhagyás figyelmeztető (LDWS). Ezekkel ezért alapkivitelben rendelkezik a busz, ezeken kívül távolságtartó tempomat (ACC) is elérhető. A hegyről elindulást segítő és az elektronikus menetstabilizáló (ESP) az alapkivitel része. A buszt a DAF MX-13-as motorja mozgatja. Az erőforrás 510 lóerős (375kW) és 2500 newtonméteres nyomatékot produkál.

(Képek: VDL)

A bejegyzés trackback címe:

https://omnibusz.blog.hu/api/trackback/id/tr417759132

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása