Valóra vált Horváth Csaba álma

2012. március 27. - kristoof

(fotó: Wikipedia)

Igaz egyelőre nem Budapesten, hanem az észt fővárosban utazhatnak ingyen a helyi BKV-n a város lakosai. Így 2013 január 1-től eltűnhetnek az ellenőrök, és a jegyárusok is Tallinnból.

Nálunk már ismerős az olyan népszavazás, amire gyakorlatilag csak egy válasz adható, ha épp nem akarunk valamiért fizetni. Úgy tűnik az észteknek tetszett a magyar ötlet, így arról szavaztak múlt vasárnap, hogy ingyenes legyen-e a tömegközlekedés.

Nem árulok el nagy titkot, ha azt mondom, hogy a „Szabad utazás” elnevezésű önkormányzati kezdeményezést, végül elsöprő többségben szavazták meg Tallinn lakói. A négyszázezres város szavazó korú lakosságának 20 százaléka (68 509 szavazó) vett részt a referendumon, ami az észt szavazási hajlandóságot figyelembe véve igen magas arány. A részvevők közül 75,5 százalék igennel szavazott. Edgar Savisaar, Tallinn főpolgármestere szerint a nép beszélt, és a város végrehajtja a kívánságukat. Ezzel az Európai Unió első olyan városa lett az észt főváros, ahol ingyenes a közösségi közlekedés.

(fotó: villamosok.hu)

Egyelőre azt nem tudni pontosan, hogy a város miből fogja finanszírozni az ingyenes utazást. De az biztos, hogy az egységes jegyrendszert jelenleg alkalmazó, buszközlekdésért felelős Autobussikoondis (TAK) és a villamosokat, valamint trolikat üzemeltető Tallinna Trammi-ja Trolibussikoondis (TTTK) körülbelül 20 millió eurónyi bevétel kiesést fog elszenvedni, ami a két cég teljes bevételének 40 százalékát teszi ki. Ezt a városvezetés struktúra-átalakítással és a város bevételeinek átcsoportosításával próbálja ellensúlyozni. Mindenestre már 2013 elején nagy gondba kerülhet a város közlekedése, ha nem sikerül finanszírozni az ingyen utazást.

Budapest lakosságának azonban várnia kell pár évet arra, hogy ingyen utazhasson a BKV járatain, hiszen annak ellenére, hogy igen magasak a jegyárak nem igazán sikerül finanszírozni a BKV veszteségét. Igaz egy újabb polgármester jelölt még megígérheti az ingyenes utazást nálunk is.

A bejegyzés trackback címe:

https://omnibusz.blog.hu/api/trackback/id/tr494343045

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

jocku 2012.03.27. 22:13:07

Szerintem nem lenne jó ha a bkv-nál be vezetnék az ingyenes utazást....rögtön sokkal több lenne a koszos,mocskos ember rajta :(

kristoof 2012.03.28. 08:04:26

Igen. Ez probléma az észteknél is. Az ellenzék nagyon sokszor hangoztatja ott is.
süti beállítások módosítása