Mégegyszer a 2-es metró elágazó műtárgyáról

2022. június 07. - OMNIBUSZ BLOG

1024px-a_majdani_puskas_ferenc_stadion_metroallomas_epitese_1951_fortepan_91678.jpg

A 2-es metró Puskás Ferenc Stadion állomásánal található elágazó műtárggyal kapcsolatos írásra számos észrevétel érkezett. Némelyik építő jellegű volt, de természetesen akadtak negatív felhangot megütő, a konstruktivitást mellőző megnyilvánulások is.

Úgy gondoltam, hogy mielőtt rátérnék a 3-as metró Határ úti elágazó műtárgyát tárgyaló írásomhoz, pár észrevételre külön is reagálnék.

Az első és legfontosabb, hogy a 2-es metró alagútjában soha nem tároltak Nohab mozdonyokat, sőt mi több, a metró és a vasút pályája sosem állt összeköttetésben itt.

Volt, aki azt nehezményezte, hogy az index fórum metrós topikjában is többet lehet megtudni erről az elágazásról, és hogy paintben rajzolgattam valamit. Nos, szándékosan nem kezdtem bele abba, hogy mikor változott meg az alagút vége, mikor sütött be a nap az alagútba, stb. Továbbá az alagúti műtárgy kontúrja mérnöki tervező szoftverrel készült a létező papír alapú terv digitalizálásával, ez látható a két légifotón.

A koordinátarendszerekkel kapcsolatosan jogos kritika volt, hogy a hozzáértőknek felületes az írás, míg azok, akik a vetületi rendszerekkel nincsenek tisztában, nekik talán szükségtelenek az információk.

Ebbe továbbra sem szeretnék nagyon mélyen belemenni, a lényeg, hogy a sztereografikus rendszer a föld görbületeit minden irányban figyelembe veszi, míg az EOV vetületi rendszer ferdetengelyű redukált hengervetület. Miért érdekes ez, és miért fontos az alagútépítés során? Azért, mert az EOV vetületi rendszer nem pontosan képezi le a földfelszín görbületét. Észak-déli irányban nagyobb a torzítás, míg kelet-nyugati irányban kisebb. Alagútépítéskor pedig nagyon fontos, hogy minél pontosabban épüljön meg az alagút. A sztereografikus és az EOV vetületi rendszer közötti különbséget jól szemlélteti egyetlen adat: a 4-es metró építésekor a két vetületi rendszer közötti eltérés 70 centiméter volt. De egy geodéta ezt ennél sokkal pontosabban el tudja magyarázni, én próbáltam a lehető legegyszerűbben megfogalmazni.

Most pedig térjünk rá a 3-as metró Határ úti elágazó műtárgyára! Ez az elágazás sokkal kisebb érdeklődésre tart számot, ez nyilván annak is köszönhető, hogy nincs egy vasúti pályaudvar üzemi területének a szomszédságában.

Amikor a 3-as metróvonalat tervezték, a Határ útnál (egyébként északon Újpest-Városkapunál is tervezték) egy elágazással számoltak, az egyik ág a ma is meglévő Kőbánya-Kispestig tartó szakasz, míg a másik ág az Üllői út alatt az akkor még működő Vörös Csillag traktorgyárig tartott volna, azaz praktikusan valahol a Hofherr Albert utcáig járt volna a metró. Tervek természetesen jöttek és mentek, olyan is volt, hogy a 3-as metró Üllői úti ága egészen a Béke térig tart majd, később pedig egyenesen a Liszt Ferenc repülőtér 1-es, majd a 2-es termináljáig fog közlekedni, ami akkor még Ferihegyi repülőtér volt.

A tervezők és a kivitelezők is annyira hittek ebben az ágban, hogy amikor 1976 és 1980 között megépült a metró déli szakasza, akkor a Határ útnál megépítették az elágazó műtárgyat. A kérdés csak az, hogy ez a felszínről szemlélve hol lehet, és az elágazás meddig épült meg?

A kifele iránnyal kezdem, az egyszerűbb is, és ráadásul bármikor saját szemünkkel is megnézhetjük amikor a Kőbánya-Kispest felé tartó metró menetirány szerinti jobb oldalán kitekintünk. Az elágazási rész itt rövid, de jól kivehető. Régebben még a kitérő is benne volt a pályában és a kiágazás vágánya egy bakban végződött. Becsky András 1995-ben készült videóján már nem volt a pályában ez a kitérő, de a harmadik sín talán még a mai napig ott van. Ha valakinek van pontos információja, hogy mikor építették ki azt a kitérőt kommentben mindenképpen írja meg. Nekem annyi az emlékem, hogy a '87-ben 100%, és 90%-ra teszem az emlékeim alapján, hogy '89-ben is még ott volt.

Az Üllői út felől érkező iránynak viszont le kell kereszteznie a Kőbánya-Kispest kifele irány alagútját. A sűrű követés miatt különszintű keresztezést álmodtak ide akkoriban, és ennek megfelelően az Üllői úti irány alulról keresztezi a másik ágat. Erről viszonylag jó, informatív légifotók állnak rendelkezésre, amik pont jó időpontban dokumentálták az építkezést.

Az alábbi 1977. október 7.-én készült légifotón sok érdekesség látható, először nézzük a digitalizált tervekből készült műtárgykontúr ráillesztésével.

Sajnos itt azonnal szembesültem azzal, hogy a műtárgykontúr és az említett légifelvétel egymásra illesztése nem lesz könnyű, mivel a fényképen jelentős torzulások vannak, ezért úgy döntöttem, hogy igyekszem a kiágazáshoz igazítani. Mint az látható a Kőbánya-Kispest felől érkező és az állomási műtárgy kontúrjánál már elég jelentős eltérés tapasztalható.

Azonban a felvételen nagyon sok érdekesség fedezhető fel a metróállomás építésén kívül.

Hihetetlen, de az Ibis szálló épülete és környezete mintha semmit sem változott volna, ahogyan a Száva kocsiszín előtt már áll a társasház. Érdekesség, hogy a képet uraló nagy sportpálya a futókörrel a mai napig megvan, míg az attól délre látható focipálya helyén napjainkban irodaház áll.

A Ferihegyi gyorsforgalmi út, ami az Üllői út – Kőér utca csomópontba direktben csatlakozott be, az építkezés miatt a mai Vak Bottyán utcába van terelve, ami korábban nem létezett, és a képen is látható, hogy a Vak Bottyán utca korábban a Mátyás király utcával szemben torkolt az Üllői útba.