Scaniák lesznek Berlin új buszai

2013. november 13. - kristoof

scaniaberlin.jpg

Óriási meglepetésre nem német gyártó nyerte a berlini közlekedési vállalat (BVG) csuklósbusz tenderét! Ezzel sokadszorra cáfoljuk azt a hazai tévhitet, hogy a németeknél mindig német gyártó nyeri a busztendereket.

Persze Berlinben korábban is nyert már külföldi gyártó tendert, például nem is oly rég a lengyel Solaris. A mostani versenykiírás eredménye két okból is meglepetést okozott: egyrészt mindenkinek egyértelmű volt, hogy a Budapesten nemrég forgalomba állított Mercedes Citaro második generációja lesz a befutó, de végül az Evobus városi busza csak a második lett. Másrészt pedig a Scania még soha nem nyert berlini busztendert.

cikkbe_1.jpgA tévhittel ellentétben korábban is előfordult, hogy nem német cég nyerte a BVG tenderét (fotó: busforum.org)

A csuklós Citywide mellett a fő érv az volt, hogy a járművek teljes élettartamára vetített üzemanyag és fenntartási költség a többi induló típusénál alacsonyabbra rúgtak. Ráadásul a Scania ingyen elvállalta a sofőrök és a karbantartó személyzet képzését is, egy a svéd gyártó és a BVG közötti hosszú távú együttműködés keretében.

A 18 méter hosszú Citywide-okat 320 lóerős Euro VI-os motor hajtja majd. A kocsik légkondicionáltak, és bármit jelentsen is ez, de a belső terük rugalmasan alakítható menet közben is akár, ha mondjuk mozgássérült vagy babakocsis utasokat kell szállítani. A buszokban rejtett, de valós idejű kamerarendszer lesz, ami baj esetén azonnal tudja riasztani a beavatkozó egységeket. A 156 Citywide első darabjának jövő nyáron kell megérkeznie Berlinbe, míg az utolsó kocsi csak három év múlva 2017-ben állhat forgalomba.

Ha érdekel az autóbuszok múltja, jelene és jövője, ha friss képet akarsz kapni e közlekedési eszközökről, akkor csatlakozz hozzánk a Facebookon is!

(Címlapfotó: Scania)

A bejegyzés trackback címe:

https://omnibusz.blog.hu/api/trackback/id/tr695632052

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vid Horvat 2013.11.15. 01:47:43

Ha német cég nyeri, egyesek máris nácizmust kiabálnának, ezért a döntéshozók inkább a kisebb ellenállás irányába mozdultak el...

bambanő (törölt) 2013.11.15. 03:17:30

Kulfoldon a nemet cegek meg tudnak mindenkit vesztegetni, otthon gondolom ez nem menne olyan siman. Lasd Siemens, meg a nemet kozmuszolgaltatok... sok botranyba keverednek kulfoldon, otthon meg azert nehezebb a terep :)
En orulok, hogy nem nemet ceg nyerte a tendert, a jozan esz dontott. Bar a svedek is vesztegetnek kulfoldon... de csak kulfoldon (Saab).

Moszkvicsslusszkulllcs 2013.11.15. 13:43:14

Érdekes, hogy a csatolt két képen mind a Scania, mind a Solaris busznak rendes, "hagyományos" lökhárítói vannak, nem pedig színre fújt kényes karosszériaelemek díszelegnek a sérüléseknek leginkább kitett helyeken is.

Comandante en Jefe · http://local.blog.hu/ 2013.11.15. 23:12:21

@Moszkvicsslusszkulllcs:
Az a lökhárító pontosan az - amúgy praktikus, ha nem is túl szép - berlini színterv része.

Comandante en Jefe · http://local.blog.hu/ 2013.11.15. 23:13:23

@Vid Horvat:
vagy esetleg a jobb ajánlat irányába...

berlin_mount 2013.11.24. 18:48:31

@Comandante en Jefe: de mint a Scania képen is látszik, a szürke sáv kezd eltűnni a kocsiszekrényről, csak a lökhárítók maradnak szürkék. (Szürkére fújt).
Már több MAN DD és Solaris is dolgozik az új színterv szerint, ami egy kicsit fiatalosabbá, modennebbé tette a kocsikat.

padorjan 2013.11.27. 11:47:26

@berlin_mount: A szürke eltüntetése a vezetés "érdeme". Ugyanilyen hamis indokkal lett világosabb a pesti busz is.

webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:LIs_vW594TUJ:www.morgenpost.de/berlin/article112292205/Warum-sich-BVG-Chefin-Nikutta-bei-Bussen-das-Grau-spart.html

Az egyenruhát is lecserélték, mert sikerült jó anyagokból megrendelni az előzőt.

www.tagesspiegel.de/berlin/neue-dienstkleidung-der-bvg-von-blau-zu-blau/9005172.html

berlin_mount 2013.11.27. 21:37:14

@padorjan: szerinted "érdeme" szerintem, sokkal dögösebben néznek ki így a buszok. Igaz, nekem a pesti strandkorlátkék buszok is tetszenek. De hát mit csináljak, amikor olyan városban voltam gyerek, ahol a helyijárat fehér-piros volt, míg az ország összes részén a volánsárga dívott.

vojtech 2013.12.08. 12:28:15

Nahát, akkor máshol is történnek váratlan események. Itt Göteborgban (=Volvo város) most vettek 84 db MAN buszt, mind CNG-s.

w a s d 2014.02.03. 12:29:01

"Ezzel sokadszorra cáfoljuk azt a hazai tévhitet, hogy a németeknél mindig német gyártó nyeri a busztendereket."

Ha minden igaz, a Volkswagen rendelkezik a legnagyobb tulajdonrésszel a Scaniaban, egy másik nagy része a MAN- é (aminek nagy része a VW- é), tehát így akár azt is mondhatnánk, hogy egy majdnem német gyártó a nyertes.
süti beállítások módosítása