Új árában vesz használt buszokat a BKV

2017. március 29. - kristoof

cimlap_25.jpg

Nyugati használt Volvo hibridbuszokat vásárol a BKV, darabonként majdnem annyiért, mintha új magyar gyártású járműveket vennének. De az üzletet lebonyolító, eddig ismeretlen céggel sincs minden rendben.

Inkább a megoldásra esküszöm és nem a problémára

Hangzik el az örökbecsű mondat a South Park Sznobriadó című részében, amely az amerikai környezettudatosságnak állít görbe tükröt. Úgy tűnik, ezt az ominózus mondatot tartja szem előtt a BKV is, hiszen a környezettudatosság fontos manapság, de legalább jó sokba kerül, ahogy majd alább is látható.

Ettől függetlenül a BKV ez év elején kiírt egy tendert, ami szerint maximum negyven darab használt hibridbuszt vásárolnának, melyekre a közlekedési cég nagyjából kétmilliárd forintot szán. Így a buszok egy-egy példánya 46,4 millió forintot kóstál, ami egyébként a használt hibridek között reálisnak számít. A korábbi használt beszerzésekhez képes fiatalabb a flotta életkora, de a bonyolultabb technika, nagyobb és drágább meghibásodási kockázatokat is rejt.

6_4.jpg

Voltak már a fővárosban hibridbuszok. Talán jobb lett volna, ha ezek maradnak? (fotó: Buga Bence)

A kiírás egyik igen érdekes pontja volt, hogy ezeknek a hibrideknek nem kell ugyanolyannak, vagy nagyon hasonlónak lenniük, elég ha csak a gyártójuk megegyezik. A közbeszerzést megnyerő cég, a Lektorna Kft., amelyre lentebb még visszatérünk, ezt alaposan ki is használta, ugyanis több nyugati városból, többek között Bécsből szedte össze az egyébként nem is öreg, 3-8 éves hibridbuszokat.

Eddig ez nem jött be Budapesten

A BKK 2015-ben állította forgalomba a T&J Busz Projekt Kft. által üzemeltetett 28 darabos hibridbusz-flottát. A buszok több-kevesebb sikerrel, bő egy évig közlekedtek Budapest utcáin, majd ahogy jöttek úgy el is tűntek a fővárosi utakról. A BKK mondvacsinált okokat talált ki a hibridbuszok száműzésére, miszerint a T&J Busz Projekt Kft. hirtelen offshore gyanús céggé vált. Igaz, előtte is az volt, de ez akkor még nem zavarta a BKK-t. Értesüléseink szerint azonban nem ez volt az igazi ok, hanem az, hogy Tarlós István főpolgármester nem nézte jó szemmel, hogy a főváros nagyon sokat, majdnem ezer forintot fizetett kilométerenként az üzemeltető cégnek. Sokkal valószínűbbnek tűnik ez, mint az offshore-os ok, hiszen a T&J buszai a mai napig közlekednek más alvállalkozós volánbuszos vonalakon, többek között Gödöllő felé. A sors fura fintora, hogy nagy valószínűség szerint ez a 28 hibridbusz hamarosan mégis a BKV állományába kerül, ugyanis a közlekedési vállalat megvásárolná ezeket a buszokat is.

2_15.jpg

A spórolás már elkezdődött a BKV garázsaiban. Ha visszatérnek a, volt alvállalkozós hibridbuszok, akkor nem sokat spórolunk (fotó: Buga Bence)

Jelenleg azonban van egy másik hibrid busza is a BKV-nak, amely Rába-utóművet kapott. Úgy tudjuk, a busz nem váltotta be a hozzáfűzött reményeket, ritka amikor egy teljes napot végig tud dolgozni a jármű, ugyanis sok a meghibásodása. Ezért került a külvárosinak számító, eldugott 67-es vonalra.

Olcsó nem lesz, de legalább jó drága igen

A tőkeerős nyugat-európai közlekedési cégek nemrég elkezdtek megszabadulni az alig néhány éves Volvo hibrid buszaiktól. Többek között Bécs is, ahol alig két évig használtak négy Volvo 7900-as hibridbuszt, amelyeket egyébként a mostani üzlet során a BKV meg is vásárol. De más városokból, például Helsinkiből is száműzték a régebbi Volvo 7700 Hybrideket.

1_15.jpg

Ez a valamikori bécsi 7900-as hibrid már biztosan budapesti hamarosan. Ha nekik bő két év után nem kellett, akkor nekünk biztosan kell? (fotó: Buga Bence)

A nyugati hibridbuszok kivonásának okairól kevés információ jelenik meg, de azért sejthetőek az okok. A régebbi, 7700-as hibrid Volvóknál a 12 sebességes I-Shift távolsági buszokba való sebességváltó lehet gond. Ugyanis a busz hajlamos arra, hogy végig kapcsolgassa az összes fokozatot az egymástól alig pár száz méterre lévő megállók között is. Ezért a hibridek létrejöttének az oka, azaz a jelentős tüzelőanyag fogyasztás csökkenés, egyáltalán nem vagy csak kis részben valósul meg. A négyhengeres motort is jóval gyakrabban, kb. feleannyi használat után kell megbontani a gyártó szerint, mint a hagyományos, hathengeres dízeleket.

Az újabb Volvo 7900-asoknál már a sebességváltó problémáját kiküszöbölték, de ezeknél is van egy drágító tényező: a buszok vázszerkezete alumíniumból van, ami a kisebb balesetek után kényszeríti arra az üzemeltetőket, hogy mélyebben a zsebükbe nyúljanak, mint a rozsdamentes buszoknál.

3_11.jpg

A BKV-nál már van egy hibridbusz. Gyakorlatilag nem sok haszna van a kocsinak, mégis belementek az új üzletbe (fotó: BKV) 

Vannak azonban olyan drágító tényezők, amelyek mindkét típusnál jelentkeznek. Elsősorban gond az, hogy a hibridrendszerek bonyolultak, így a meghibásodás valószínűsége magasabb, mint a hagyományos dízelüzemű buszoknál, ezzel együtt a javítás költsége is magasabb. Baj lehet még a Nyugat-Európában szokásos, kis teljesítményű klímákból is. Hazánkban magasabb a nyári átlaghőmérséklet, mint a nyugati és skandináv országokban, ezért újabb költséget jelenthet az új nagyobb teljesítményű klímaberendezések beépítése. De gondot okozhat még az akkupakkok élettartama is, ugyanis azokat 8-10 évente cserélni kell. A Volvo a 7900-as, akkupakkjaira öt év garanciát vállal, ami bőven a várható élettartam alatt van, viszont, ha a pakkokat cserélni kell, akkor az körülbelül újabb 40 000 eurós, azaz 12 millió forintos költséget ró az üzemeltetőre, amit jelen esetben már a BKV-nak kell állnia. Így a nagyjából 46 milliós vételár elérheti a hatvanmillió forintot is. Szerencse a szerencsétlenségben, hogy tudomásunk szerint a kiválasztott hibrideknek az akkupakkjai jó állapotban vannak, de ettől függetlenül azokat néhány év múlva biztosan cserélni kell.

Új magyar buszt is vehetnének ennyi pénzből

Mint fentebb látható, rengeteg a kérdőjel az innen-onnan összekukázott hibrid buszokkal kapcsolatban, pláne úgy, hogy a BKV-nál az alulfinanszírozottsága miatt nem igazán beszélhetünk európai üzemeltetési kultúráról. Így teljesen érthetetlen, hogy vajon miért nem új hazai gyártású buszokat vásárol a BKV, amikor elvileg létezik a Nemzeti Buszgyártási Stratégia, amiről a legutóbbi kormányinfón Lázár János is beszélt.

A győri Kravtexnek lenne erre a feladatra, alkalmas busza, a Credo Econell City, amely a BKK által elvárt felszereltséggel is körülbelül hatvan millió forintba fájna a BKV-nak. Az is igaz, hogy így nem hibrid, viszont Euro VI-os dízel, LE kialakítású buszokhoz juthatna a főváros, melyek teljesen újak lennének, két év garanciával. Így akár Tarlós István is számíthatna a magyar buszgyártásra. A kiskerekes konstrukció a hibridekkel versenyképes fogyasztást tud nyújtani, a hátrányaik nélkül. Több nyugati városban bevallottan hibrid buszok helyett vettek ilyen buszokat, de VDL gyártmányúakat.

5_4.jpg

A Credo Econell City, ami ekkora mennyiségben ki is telhetett volna. Szomorú, hogy a Nemzeti buszgyártási program ellenére sem érdekli a gyártót Budapest (fotó: Kravtex) 

Azonban nemzeti buszgyártási stratégia ide vagy oda, az igazsághoz hozzátartozik az is, hogy a BKV szívesen tesztelte volna hosszasan a fentebb említett Credo Econell City-t, de a győri cég el sem indult a közlekedési vállalat közbeszerzésén. Ami még inkább felfoghatatlan, hogy ez mára már a második olyan közbeszerzés, amelyre hiába várta indulóként a fővárosi közlekedési cég a Kravtexet, Győrben mégis úgy gondolták, hogy nem kell rajta elindulniuk.

Ismeretlen cég hozza a buszokat

Mint fentebb említettük, a Lektorna Kft. körül is vannak érdekességek. A céget 2015-ben alapították hárommillió forint törzstőkével, amelynek 2016-ban semmilyen árbevétele sem volt. Az eddig ismeretlen cég idén máris összehoz egy kétmilliárd forintos üzletet egy önkormányzati tulajdonú céggel, ami akár saját maga is utánajárhatott volna ezeknek a buszoknak és megvehette volna őket egyenként is, hiszen ezt csinálta a Lektorna Kft. is.

4_8.jpg

Valószínű, hogy Helsinkiből is jönnek hibridbuszok

Mindenki jól jár, csak az utasok nem

Összegezve tehát: van egy új, a szakmában ismeretlen cég, amely elvitt egy kétmilliárdos BKV-s üzletet. A fővárosi közlekedési cég asszisztál egy teljesen felesleges és neki bizonyosan drága, használt autóbusz-beszerzéshez. A BKV azonban, néhány millió forint plusz ráfordításból teljesen új magyar gyártású autóbuszokat is vásárolhatott volna, de a hazai cég, amely ennyiért adna buszokat, eddig egyetlen BKV-s közbeszerzésen sem indult el. Talán erre szokták mondani, hogy magyar abszurd?

(Címlapfotó: Buga Bence)

Ha érdekel az autóbuszok múltja, jelene és jövője, ha friss képet szeretnél kapni e közlekedési eszközökről, akkor csatlakozz hozzánk a Facebookon is!

A bejegyzés trackback címe:

https://omnibusz.blog.hu/api/trackback/id/tr7312385625

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2017.03.29. 22:42:57

A Kravtex szerintem beleunt abba, hogy korrupt pesti politikusokkal tárgyaljon közbeszerzésekről, mert úgyis jön egy Légtornász Kft. vagy Lékhorgász Bt. és nulla tapasztalattal zsebelik be a milliárdokat...

Comandante en Jefe · http://local.blog.hu/ 2017.03.30. 08:17:03

A Kravtexnek pillanatnyilag nincsen olyan típusa, ami Budapesten jelentősebb számban válthatna buszokat. Az Ekenyél kisebb forgalmú vonalakra elmehetne, midivel való szerencsétlenkedés helyett. Azért ezt ne tekintsük
A hibrides történet egészen elképesztő, teljesen egyetértek veletek, bár a T&J kipaterolásánál fő ok szerintem nem közvetlenül a pénz volt, hanem a bosszúhadjárat része.

Comandante en Jefe · http://local.blog.hu/ 2017.03.30. 08:18:53

bocs, félbemaradt y mondat:
Azért ezt ne tekintsük a hibriddel azonos szintű megoldásnak. Az "acél" Modulo korrektebb összehasonlítás volna.

Ziu9 2017.03.30. 08:49:39

Jó kérdés a Kravtex hozzáállásának az oka. Két felvetés:

- Jelenleg az üzemet viszonylag stabilan ellátják megrendeléssel a KK-k, és ez nekik éppen elegendő. Hosszú távon nem logikus, de kényelmes hozzáállás.
- A másik lehetőség, hogy valamilyen olyan nagypolitikai befeszülés van, aminél egyetlen indulóként is gondoskodnának arról, hogy ne lehessen a befutó.

Comandante en Jefe · http://local.blog.hu/ 2017.03.30. 09:56:05

@Ziu9:
A Kravtex kifejlesztett egy városi típuscsaládot, nem titkoltan elsősorban Budapestre. Ezután Budapest hosszú évekig nem vett semmit, aztán meg nem magyar gyártmányt, a volánoknak pedig központilag tiltották meg a buszbeszerzést. A Kravtex kegyvesztett lett, de nem volt hajlandó beadni a kulcsot, inkább évekig gyűltek az udvaron az eladatlan vadiúj buszai. Végül Pécs vette meg ezeket gyakorlatilag használt áron. Most úgy néz ki, ismét szabad tőlük buszt venni, de nem csoda, hogy óvatosak, és csak a biztos irányba ölnek fejlesztési pénzeket.

kristoof 2017.03.30. 10:57:40

@Comandante en Jefe: Két okból lett összehasonlítva az Econell City a használt hibridekkel. Az egyik az ár, hiszen nem sokkal drágábbak ezek az új magyar buszok, mint a hibridek. A másik pedig az, hogy azt az üzemanyagfogyasztás csökkenést, amit a hibridek hozhatnak, azt simán hozza az Econell City is.

Tron65 2017.03.30. 11:41:08

3-8 éves hibrid busz????

KB pont most fognak kidögleni az akkumulátorok ...

Comandante en Jefe · http://local.blog.hu/ 2017.03.30. 11:41:26

@kristoof: Jó, de nem hasonlítunk 20 éves Stiftet új montival azért, mert mindkettő megvan kéccázból, és a másodikhoz elég csak müzlit tankolni :) . Másra való a kettő.
A fogyasztás mellett én a városban a kibocsájtást is fontosnak tartom, bár nyilván nem mindent vivő szempontnak.

Mindenesetre igen röhejes, hogy a T&J-nek a többi akkor forgalomba állított kiszervezett csuklósénál cakkpakk 15%-kal magasabb költségére hivatkozva 28 látványos és presztízsértékű új busz ki lett paterolva, miközben szedett-vedett használtflotta jön ennél sokkal magasabb felárért az élettartamköltségben.

konrada 2017.03.30. 12:02:00

...jó volna tudni, miből veszi a BKV.
...mert ha ez is egy "ügyes" EU-s tender - melyben például rögzítve van a hibridhajtás - úgy más a gyerek fekvése.

Elvégre a pénzadónak - lásd az omniózus német miniszteri nyilatkozatot - nem feltétlen az az érdeke, hogy a keletiek iparát felhozzák, inkább az, hogy az ő termékeiket vásárolják...
...szóval jó lenne tudni, miből hülyék...

kristoof 2017.03.30. 12:14:34

@Comandante en Jefe: Jól van. Akkor egyezzünk ki egy döntetlenben, mert mindkettőnknek igaza van. :-)

kristoof 2017.03.30. 12:17:07

@konrada: Valószínűleg saját forrásból, mivel az EU használt buszokra nem ad pénzt! Pont az a poén ebben, hogy akár új magyar gyártású buszokat is vehetnénk EU-s pénzből, ahogy a lengyelek és csehek szokták, de nekünk mások levetett hibridjei kellenek inkább... :-(

Svegacomp 2017.03.30. 13:39:41

Mit csodálkozunk? Van ebben a történetben valami új? Igazi magyar módszer, közbeszúrt kamu céggel. Érdekes lenne tudni a tulajdonosát is.

NAR 2017.03.30. 14:01:23

"Elsősorban gond az, hogy a hibridrendszerek bonyolultak, így a meghibásodás valószínűsége magasabb, mint a hagyományos dízelüzemű buszoknál, ezzel együtt a javítás költsége is magasabb."

A használt Prius-teszteknél pont azt szokták írni, hogy kevesebb gond vele, mint egy hagyományos autóval. Ezek a buszgyártók nem Toyota-minőségben gyártanak vagy csak nem annyira kiforrott a megoldásuk? Vagy ez csak félelem, hogy nagyobb a meghibásodás valószínűsége? Városi busznál (párszáz méterenként gyorsít 0-ról, lassít állóra) jó ötletnek tűnik a hibrid...

konrada 2017.03.30. 15:04:09

@NAR:
...a gond az szokott lenni (többek közt), hogy ritkán ideális az idő. Így vagy a fűtéshez, vagy a hűtéshez energia kell, és az szinte kiiktatja az elektromos részt, azaz motorral megy (áll) szinte mindig a jármű. S a hibridre igazított motor meg mindigjárónak gazdaságtalanabb, mint egy normál járműhöz igazított korszerű motor...

==T== 2017.03.30. 16:51:32

@Online Távmunkás: Én is erre gondoltam. Meg ugye lehetett hallani, hogy korábban lehetett olvasni/hallani, hogy BKV/BKK körökben eléggé lefikázták a Credo-kat.

Szóval lehet úgy voltak vele, hogy azért nem indulnak, hogy elmondhassák, hogy eggyel több pályázó volt.

==T== 2017.03.30. 16:55:35

@Comandante en Jefe: Miért ne? Ahogy olvastam, lehet, hogy egy könnyűsúlyú Credo kevesebb gázolajat fogyaszt, mint egy Volvo hibrid.

Hiszen ugye az is hibrid, ami mondjuk a a nap 90%-ban aksival közlekedik, 10%-ban belső égésűvel, meg az is, ami pont fordítva.

Kánikula 2017.03.30. 22:24:15

@Svegacomp: Az Index lehozta: Bor Veronika az új tulaj tavaly augusztus óta. Előtte titkárnői és tolmácsolás/fordítás szolgáltatás volt a profil. nulla árbevétel mellett. (csak az index.hu cikkére hivatkozva írom ezt az infót ide)

Pepejoe 2017.04.02. 17:54:47

Ha azért nem induk a Kravtex mert megunták a szopatást, hát tök igazuk van. Én is leszarnám magasról a helyükben.
Az is lehet, hogy egyszerűen "nem baráti" cég, nincs ott haver, rokon, stb. Nem esik le onnan lóvé, így nem érdek velük gyártatni, ha meg is nyernének egy ilyen tendert. Eleve ez a közbeszerzés nevezetű tender egy hülyeség, egyik lényege az átláthatóság és egyenlő esélyek lennének. Erre pont a korrupció és átláthatatlanság jellemzi. Meg kell szüntetni. Bemegyek egy boltba, ennyi a kóla. Ha négyes pakkban veszem, azaz többet, arányában olcsóbb, X Ft. Átmegyek második-harmadik boltba és a végén ott veszem, ahol a legolcsóbb. Mit kell ezt bonyolítani? Busz kell, veszek. Azok közül, amik megfelelőek az igényeimnek és ahol olcsóbb.
A másik a hibridség. Ha a modern eu 6-os annyit eszik mint a hibrid, akkor mi a kérdés? Egyszerűbb és kiforrottabb technikát veszek és ez nem a hibrid. Nem vagyok haladásellenes de ez így logikus.
Amúgyis, belső kerületbe ahol főleg a szűk utcákban semmi szellőzés, ezer éve már csak trolit engednék be. Persze kötségesebb kiépíteni és nem mobilis a vonal, nem lehet csak úgy áthelyezni, na de hát na. Tudjuk hogy ilyen, úgy kell kezelni ennek tudatában és vannak okos mérnökemberek, akiknek feladatuk megszervezni egy t.közlekedési hálózatot. Bízzunk bennük. Mondjuk egy olyan városban, ahol egy adott szakaszon, ahol 2-3 évtized után végre hajlandóak voltak telibeaszfaltozni egy 2x2 sávost, pár hónap után már törik is fel az aszfaltot mert na akkor most gázcsövet vagy mit cserélünk...
süti beállítások módosítása