A VB csapatszállító buszai

2010. június 12. - torqmatic

A dél-koreai Hyundai hazánkban inkább csak a személyautóiról ismert, de talán kevesen tudják, hogy a cég a haszonjármű iparban is elég komoly szereplőnek számít: az évi 125.000 legyártott egységgel – amelyből 17.400 darab autóbusz – a világ 89 országában vannak jelen.

Az idei labdarúgó világbajnokság kiemelt szponzoraként több, mint 600 darab személyszállító járművet adtak át a FIFA-nak – autókat, furgonokat, buszokat egyaránt – ezek legérdekesebb tagjai azonban minden bizonnyal a tornán résztvevő 32 válogatott csapatszállító járművei, név szerint a Hyundai Universe Express Noble Bus-ok.

A típus jobbkormányos változata 2008-ban került bemutatásra, „100%-ban” Hyundai termék, tehát a karosszérián túlmenően a főegységek is saját gyártásúak. A konstrukció önhordó, aminek a súlycsökkentés szempontjából jelen esetben kiemelt szerepe van, hiszen a hátsó tengely maximális terhelhetősége Dél-Afrikában mindössze 10,2 tonna. A járművek motorja 380 lóerős és euro 3-as környezetvédelmi besorolású – a Hyundai részéről lehetőség lett volna korszerűbb, euro 5-ös vagy EEV minősítésű, akár földgázüzemű erőforrások beépítésére is, de az ehhez szükséges műszaki infrastruktúra ebben az országban még sajnos nem áll rendelkezésre. Az utastérben 39 ülés található, továbbá minibárral, toalettel és egy külső kamerával is felszerelték a járműveket, amelyek vételára egyenként, Forintra átszámolva körülbelül 60 millió volt.

Érdekesség, hogy a buszok oldalára felkerülő, országonként más és más szlogent a focirajongók találhatták ki; több mint 52.000 pályázat közül válogatták ki a legjobbakat.

Képek: http://touringcarteam-marcel.fotopic.net/c1852693.html

A bejegyzés trackback címe:

https://omnibusz.blog.hu/api/trackback/id/tr572073952

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

eml 2010.06.13. 11:36:34

Dél-Afrikában fejlett városközi buszközlekedés van. Ezek a VB után azt fogják erősíteni vajon?

torqmatic 2010.06.13. 12:16:21

Igen, a helyi piacon szeretnék majd értékesíteni őket.
süti beállítások módosítása