NABI buszok a vásznon

2012. február 05. - kristoof

Az Ikaruszos gyökerekkel rendelkező North American Bus Industry (NABI) már több mint 9 000 autóbuszt gyártott az USA piacaira. Nem csoda hát, hogy jó néhány amerikai szuperprodukcióban szerepelnek a neves gyártó járművei. A legemlékezetesebb filmekből gyűjtöttünk össze egy csokorra valót. 

Matrix reloaded (Mátrix – Újratöltve)

A Mátrix trilógia 2003-ban bemutatott második része a legnagyobb költségvetésű rész volt a sorozatból. Valószínűleg nem ez az oka annak, hogy a látványos jelenetekkel teletűzdelt mozifilmben néhány másodpercre feltűnik egy NABI 40 LFW, amikor Morpheus (Laurence Fishburne) és Trinity (Carrie-Anne Moss) egy Cadillac STS-sel menekül üldözői elől.

Pay it forward (A jövő kezdete)

Kevin Spacey (Eugen Simonet) és Haley Joel Osment (Trevor McKinney) főszerepében készült filmdrámát 2000-ben mutatták be. A sztori érdekes; egy új tanár (Simonet) érkezik az iskolába, ahol azt a leckét adja a nebulóknak, hogy váltsák meg a világot. A viccnek indult feladatot Trevor komolyan veszi és igen komoly tervet, eszel ki a végrehajtáshoz. Ez teljesen felforgatja a család mindennapjait.

Ebben a filmben egy Las Vegas-i 40 LFW szerepel, épp csak egy jegyváltás erejéig láthatjuk a buszt, de az mégis tökéletesen felismerhető. 

S.W.A.T. (SWAT – Különleges kommandó)

A Los Angelesben játszódó akciófilmben Hondo őrmester (Samuel L. Jackson) azt a feladatot kapja, hogy állítson fel egy új különleges alakulatot. A frissen felállított kommandó egyik első munkája az, hogy kísérje egy igen erősen őrzött fegyházba a hírhedt drogbárót Alex Montelt (Olivier Martinez). A szállítás megkezdése előtt, azonban Montel óriási összeget ajánl fel annak, aki kiszabadítja. Innen kezdődik a bonyodalom, ugyanis sokan pályáznak erre a pénzre.Mivel a film Los Angelesben játszódik, ezért, ha a háttérben is, de ki sem maradhat belőle néhány MTA (Metro Transit Authority) NABI 40 LFW, amik természetesen a gázos CNG meghajtásúak. 

G-force (Rágcsávók)

A titkos kormányprogramban részvevő állatokról szóló filmben a főszereplőket különleges kémfelszerelésekkel látják el. Az egység vezetője a tengerimalac Darwin lesz. Aki a tagokat a legjobbakból választja ki: a fegyverspecialista Blaster, a szexi harcművész Juarez, Mooch a bögöly, aki felderítőként vesz részt a csapatban és a számítógép szakértő vakond Speckles. A célja a csapatnak az, hogy megállítsanak egy a világuralomra ácsingózó milliárdost.

Az egyik vágóképen a G-force központja előtt egy szintén Los Angeles-i 40 LFW CNG látható, amint elhúz az épület előtt. 

Smiley face (Besütizve)

A 2007-ben készült vígjáték főszereplője Jane (Anna Faris). A lány drogfüggő, akinek egy napját mutatja be a film. Miután reggel elszívta első füves cigiét, véletlenül megeszi lakótársa füves süteményét is. Jane teljesen beállva megpróbál elmenni egy meghallgatásra, befizetni a villanyszámlát és kifizetni a dílerét is aki elviheti az ágyát a tartozás fejében. Mindeközben megpróbál pénzt szerezni és elkerülni a letartóztatást, valahogy hozzá kerül egy kommunista kiáltvány, mellyel végül egy óriáskeréken köt ki.

Ebben a filmben is egy Los Angeles-i LFW szerepel, de itt belülről is megismerhetjük a buszt, ugyanis Jane néhány perc erejéig igen „más” állapotban utazik a kocsin. 

Sunny of Philadelphia (Felhőtlen Philadelphia)

Nem mozifilm mégis meg kell említeni az amerikai ír kocsmában játszódó sorozatot. A négy egocentrikus főhős a Paddy’s nevű kocsma tulajdonosa. Mindannyian azon dolgoznak, hogy az üzlet jól menjen, de ebben némileg akadályozza őket az, hogy egoisták, gyerekesek és persze még rasszisták is.

Az egyik vágóképen (ami a sorozat részeiben többször is szerepel) egy a SEPTA (Southeastern Pennsylvania Transportation Authority) által üzemeltetett 1997-es gyártású NABI 416-os szerepel, ami valójában az Ikarus 416-os típusa. 

Valentine’s day (Valentin nap)

A 2010-ben készült romantikus vígjáték is egy napról szól. Arról a bizonyos februáriról, ami a szerelmesek napja. Jessica Biel (Kara Monahan) és Anne Hathaway (Liz) főszereplésével készült film cselekménye párok, és szinglik sorsát mutatja be ezen a neves napon. A különböző szerepekben egy-egy világsztár is feltűnik. De pár másodpercre feltűnik egy 2004-es gyártású NABI Compobus is (hivatalos nevén: NABI 45 C LFW), ami természetesen a Los Angeles-i Metro Transit tulajdona.

Crash and burn (Lángok martaléka)

Az egykori autó-tolvaj Kevin (Erik Palladino), mint beépített ügynök tér vissza a tolvajláshoz, hogy dögösebbnél-dögösebb autókat lopjon ázsiai megrendelőknek. Hamarosan kiderül, hogy főhősünk veszélyes feladatra vállalkozott, és élete gengszterektől és utcai bandáktól függ majd. Ezzel elkezdődik a hajsza, hogy a veszélyes és bonyolult helyzetből Kevin élve kerüljön ki.

Az egyik jelenetben Kevin mellett a NABI sikerterméke robog el, ami szintén egy Metro Transitos NABI 60 BRT CNG. Már említeni sem kell: a kocsi Los Angeles-i.

Butterfly on a wheel (Próbatétel)

Pierce Brosnan (Tom Ryan) a főszereplője annak a thrillernek, amelyben egy emberrablót alakít. Abby (Maria Bello) és Neil Warner (Gerard Butler) tökéletes házasságban élnek, de egy nap minden megváltozik, amikor is Tom Ryan elrabolja kislányukat. Tetézi a bajt, hogy az emberrabló nem a váltságdíjra ácsingózik, hanem a Warner házaspár tíz év alatt felépített példás életét akarja szétrombolni. Különböző szörnyűséges követeléseket küld a szülők felé. Ezzel lassan a teljes tébolyba küldi a házaspárt.

A film egyik jelenetében néhány másodpercre megjelenik egy CTA (Chicago Transit Authority) NABI 60 LFW, ami gyakorlatilag szintén egy Ikarus típus utódja. Az Ikarus 436-osból fejlesztette ki a NABI ezt a típust. Ezeknek a kocsiknak a vázszerkezete sokáig a budapesti gyárban készült, de mára már sajnos a teljes gyártást az USA-ban végzik. 

2012 (2012)

A tipikus világvége filmben Jackson Curtis (John Cusack) írót az amerikai hadsereg egy titkos laboratóriumba szállítja, ahol rájön, hogy a kormány elhallgatta a közvélemény elől, hogy 2012-ben itt a világvége. A maja prófécia szerint az apokalipszis 2012-ben következik be. A világ vezetői titkos tervet készítettek a kiválasztottak túlélésére. Rengeteg természeti katasztrófa sújtja a föld bolygót. Jackson kétségbeesetten próbálja menteni a családját, közben egyik veszélyből a másikba kerülnek. A kormány titkos terve szerint a Himalája csúcsai, közé kell menekíteni a túlélőket.

Az egyik jelenetben hatalmas földrengés rázza meg Los Angeles-t, ahol a megnyíló föld martalékává válik egy NABI is. Persze az alkotók nem tudhatták, hogy ezzel egy apró bakit is elejtettek a filmben. Ugyanis Los Angelesben csuklós NABI csak a 60 BRT van, azonban az általuk megmintázott kocsi egy 60 LFW CNG.

Jó tudni, hogy a filmkészítők akaratukon kívül is megdobogtatják a magyar szíveket. Hiszen gyakorlatilag a NABI teljes járműpalettáját fellelhetjük ezekben a mozikban, ha elég szemfülesek vagyunk.

Fotók: www.IMCDb.org 

A bejegyzés trackback címe:

https://omnibusz.blog.hu/api/trackback/id/tr124067757

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lacibácsi 2012.02.05. 17:32:34

Szép munka. Jó reklám a NABI-nak:-)
süti beállítások módosítása