Teszt - Buszgyártók honlapjai

2010. november 14. - _zahnrad

Ezúttal rendhagyó teszttel jelentkezünk, a hazai buszgyártók honlapjait vesszük górcső alá. Megnézzük milyen könnyen találunk rá a honlapra, milyen felépítésű. Az aktuális gyártmányokról milyen információkat és képeket tudunk elérni, idegen nyelven elérhetőek-e a honlapok. Csak alapvető elvárásokat támasztunk, a részletes felépítést, dizájnt nem vesézzük ki.

Kravtex

Kívülálló számára zavaró lehet, hogy csak a gyártó nevén jut a buszokról információhoz, a credo.hu címen nem található semmi. Kívülűálló nem feltétlenül ismeri, hogy a buszok márkanevétől különbözik a gyártó cég neve. A legnagyobb hazai gyártó honlapja egyszerű, átlátható felépítésű. A hírek kissé hiányosak, a típuspaletta bemutatása teljes, folyamatosan frissül. Megtalálhatóak a már több éve nem gyártott típusok is. Szép képekkel, műszaki adatokkal gazdagon illusztrált.
Pozitívum, hogy két idegen nyelven, angolul és oroszul is elérhető, a német nyelv hiányzik.
A hírek kissé foghíjas frissülését pótolja a Credo blog, ami elérhető a Kravtex honlapjáról, bár nem túl feltűnő helyen van a link. Talán az aktualitások között jobb helye lenne. A blogon sok és színvonalas kép van, nem csak a gyártó buszairól. A gyártóról szóló hírek itt hiánytalanul megtalálhatóak.

Ikarus

A gyártók sajnos nem használják ki a patinás név jelentette előnyt, az interneten sem.
A korábban ARC néven ismert buszokat, az egyik gyártó, az Auto Rad Contolle Kft. honlapján találjuk meg. A honlapot a www.autorad.hu és a www.magyarbusz.hu címről is elérhetjük. Maga a honlap egyszerű felépítésű, azonban a flash-es megjelenítés bántóan lassú. Az oldal régóta nem frissül, a jelenlegi kínálatból az új modellek és hajtáslánc variációk nem érhetőek el. A honlapon az E127 típus műszaki adatlapja nem érhető el, a rá mutató link nem működik. A buszokról van pár kisméretű fénykép.
Az angol nyelvű változatban is magyar nyelvűek a műszaki adatokat tartalmazó pdf-ek találhatóak, kevés az egy idegen nyelv.

A névváltozás után Ikarus néven készülő buszokról a Műszertechnika csoport honlapján, eldugva találunk némi információt. Nincs túlbonyolítva, itt 3 kép tartalmazza az összes információt.
A www.ikarus.hu domain méltatlanul elhanyagolva, több éve egy „under construction” oldalt jelent. A buszok szélesebb körű ismertségéhez, a gyártó jobb megítéléséhez a mai világban elengedhetetlen egy a gyártó nevén működő, jól felépített és folyamatosan frissülő honlap. Az Ikarus buszokról ugyan elérhetőek információk az interneten, de a honlapok nem frissülnek és egy külföldi számára átláthatatlan miért szerepelnek a buszok különböző cégek honlapjain, eltérő márkajelzéssel.


NABI

Egyszerű felépítésű, átlátható honlap. A Siriusról szóló oldalak kellően alaposak, az amerikai típusokról szóló oldalak lehetnének részletesebbek és nagyobbak a képek.
Nagyon jó a folyamatosan frissülő, nem csak a gyártóról szóló hírek rovat, kevésbé az oldal többi információjának néha ellentmondó sajtóközlemények. Az angol nyelvű változatban csak az amerikai részleg honlapjára mutató linket találjuk, ez az európai piac meghódításához kevés lesz.

MJT

A hazai piacon meglehetősen inaktív gyártó honlapja jól felépített, a buszokról sok információval szolgál. Az url nem szerencsés, az oldalon lévő képek kicsik és rossz minőségűek. Nincs hírek rovat, a honlap régóta nem frissül. Az angol és német nyelvű változatok hiányosak.

Molitus

Ha tudjuk milyen cég tervezte az S91 midibuszt nyert ügyünk van, mert a buszak még mindig nincs egyértelmű márkaneve. Túl puritán a honlap, kicsi és helyenként rossz minőségű képekkel. A műszaki adatok hiányosak. Csak angol verzióban tekinthetik meg a honlapot a külföldi érdeklődők.

Csaba Metál

Ha valaki tudja, hogy Szeghalmon készülnek a busz vázak és az Urbanus, akkor nyert ügye van, ellenkező esetben hibaüzeneteket kap. A buszról találunk pár nagy felbontású képet, a műszaki adatokat a letöltés menüpont alól tudjuk elérni. Ez kissé nehézkes. Angol és német nyelven is elérhető a honlap.
 

Összességében a legnagyobb hazai buszgyárnak, a Kravtexnek van a legjobb honlapja. A Credo bloggal a korszerű közösségi elvárásoknak(blog, facebook, stb.) is megfelel. Kicsit lemaradva követi a NABI. A többi gyártó honlapjával már több gond van, javításuk és folymatos frissen tartásuk alapvető lenne. A címben szereplő gagyi karikatúránknál sokszor csak kevésbé igényesebb holnapot találunk, ami egy magát komolyan vevő cégtől a mai világban elfogadhatatlan.

A bejegyzés trackback címe:

https://omnibusz.blog.hu/api/trackback/id/tr582437013

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nemeza 2010.11.14. 18:24:29

Azt hiszem, a nagyobb cégeknek több emberük lévén könnyebben nyitnak az online felület felé. (Lásd Kravtex. Itt a www.credo.hu domain-t a termékek oldalra irányítanám, és kész. A nyitó képet levenném már..)
Az ikarus.hu oldal gáz, az ARC is szvsz több éve nem frissítette az oldalát.

Az Alfabusz honlapját is érdemes lett volna belevenni, bár már megszűnt a honlap is, de a második verzió kifejezetten jobb volt az elsőnél.

zsitva 2010.11.14. 19:17:21

Egyetlen hazai gyártó oldalán sem találtam referencia listát. Az ilyen lista elkészítése kb. 3 órás munka. A Solarisnál pontosan követhető, hogy kinek adtak el autóbuszt, milyet, mennyit, egyetlen táblázatba összefoglalva.
Jobb cégeknél, például Airbus vagy Boeing még a megrendeléseket is közzéteszik, mert büszkék arra, hogy tőlük ki rendelt és milyen típusú repülőgépet.

nemeza 2010.11.14. 19:20:07

@zsitva: A referencia lista jó ötlet, fórumokból is ingyen összegyűjthető, ha ők nem vezetnék.. :)

_zahnrad 2010.11.14. 19:32:55

@zsitva: A Solaris honlapján valóban volt referencia lista, de tudtommal már több mint egy éve nincs.

Moszkvicsslusszkulllcs 2010.11.15. 00:40:15

A Plasma midibusznak van magyar oldala? Vagy a Plaxton honlapjáig kell elmennie annak aki valamit meg akar tudni?

_zahnrad 2010.11.15. 20:05:01

@Moszkvicsslusszkulllcs: Az Enterprise busz csődbe ment, viszont a gyártásban részt vett a Csaba Metál. A honlapjukon találsz képeket a Plasma buszokról.

Kronosz 2010.11.20. 09:45:52

Az ARC-Ikarus honlapján teljesen fel vagyok háborodva, de talán, ha megnézik ezt a cikket akkor rájönnek, hogy frissíteni kéne.
A Credo honalapja nekem tetszik, bár tény, hogy sokat dob rajta az a bordó szín.
süti beállítások módosítása