Elkészültek a foci EB buszai

2012. május 26. - kristoof

Lengyelország és Ukrajna közösen rendezi meg idén nyáron a labdarúgó Európa bajnokságot. A főtámogató Hyundai nemrég szerezte be a csapatokat szállító buszokat. Érdekes módon a kocsik nem Dél-Koreából származnak, hanem az Evobustól. Ez sok lengyelnek nem tetszik.

Összesen 27 buszt állítanak forgalomba a rendezők, amiből 16 darab a lila színben pompázó Setra S415 GT-HD. Ez utóbbiak feladata a résztvevő csapatok szállítása a szálláshelyekről a mérkőzésekre. A turistabuszokon 39 ülőhely van, valamint található rajtuk minibár és toalett is. A kocsikba a Mercedes-Benztől származó 320 lóerős, EEV motor került. Ahogy 2010-ben a VB előtt, így most is a szurkolók találhatták ki a kocsik oldalüvegein olvasható szlogeneket, amiket az adott ország nyelvén, és kisebb betűkkel angolul is megjelenítenek. 
 
A Hyundai összesen 712 darab járművet szállít a bajnokságra, amiből a leányvállalat Kia 350 autót állít az esemény szolgálatába. Idén először a hibrid hajtású személyautók vannak túlsúlyban. De például sok, hagyományos hajtással épített H1 típusú kisbusz is kap majd feladatot.
 
A Setrákon egyébként érdekesen fest a hatalmas Hyundai felirat, ugyanis a dél-koreai gyártónak nem sok köze van az Evobushoz. A Hyundai a világ legnagyobb buszgyártói közé tartozik, az évente több mint 17 000 darabos termelésével. A 2010-es Dél-Afrikában megrendezett foci VB-re is ők szállították a csapatszállító buszokat. Annak, hogy két évvel később már nem a saját buszait hozta az öreg kontinensre a koreai gyár, prózai oka van. Egyszerűen nincs az európai előírásoknak megfelelő buszuk. Egy új típust kifejleszteni pedig úgy tűnik, nem érte volna meg nekik.
 
Az önérzetes lengyeleknek nem igazán tetszik a beszerzés. Több fórumon is azt írják, hogy ennyi erővel a Hyundai valamelyik hazai gyártótól, például a Solaristól is beszerezhette volna a buszokat. Ráadásul a Mercedes-Benznek nincs is gyártóegysége Lengyelországban.
 
Nézegessen focicsapat szállító buszokat!
 
 
(fotók: Hyundai) 

A bejegyzés trackback címe:

https://omnibusz.blog.hu/api/trackback/id/tr514547779

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása