Szeretnéd tudni, hogy merre közlekedett a 67-es busz 67-ben?

2019. április 23. - OMNIBUSZ BLOG

1_29.jpg

Igen érdekes virtuális időutazásban vehet részt az, aki rákattint a www.buszhalo.hu oldalra, hiszen a budapesti autóbuszközlekedés elmúlt száznégy évének összes vonalát megtekintheti a kezdetektől egészen napjainkig.

A Krizsán Béla által készített honlapba négy darab térkép van beágyazva, amelyekkel teljes egészében meg lehet ismerni a budapesti autóbusz közlekedést, a legelső járattól, a legutoljára érvényes hálózatig. A történet az első világháború idején kezdődik, 1915. március 1-jén reggel 7 órakor, amikor is az első menetrendszerinti autóbusz végigdöcögött az Andrássy úton, az 1-es viszonylat útvonalán.

2_26.jpg

Budapesti buszhálózati térkép 1930-ból...

Az ezt követő valamivel több, mint 104 évben mind az autóbuszok, mind az általuk bejárt útvonalak rendkívül sokszor változtak, miközben fokozatosan ellepték az utakat, mint a talán legkényelmesebb és legflexibilisebb tömegközlekedési eszközök.

A www.buszhalo.hu weboldalon négy térképen keresztül lehet megismerni a budapesti autóbusz hálózat történetét. Az Idővonal névre keresztelt felületen ismerhető meg bizonyos kiragadott időpontokban a hálózat. Az első állapot az 1928. január 1-jei, innentől kb. kétévenkénti állapotokat ábrázolt a szerző, különös figyelmet fordítva a metró szakaszok átadásai és a rendkívüli események körüli (világháborúk és az 1956-os forradalom) hálózati változásokra.

A Részletes térkép szintén a nappali hálózatot ábrázolja, csak itt viszonylat csoportonként lettek rendezve (például: 1, 101; 7, 73, 107, 173; stb.) az útvonalak. Ezek a rétegek minden egyes útvonalat tartalmaznak, amely jellemezte egy adott viszonylat életét, illetve itt kaptak helyet a buszgarázsok is.

3_21.jpg

...egy másik térkép 1957-ből...

Az éjszakai hálózat térképe egyértelmű, hogy mit ábrázol. A térkép jelenleg csak a 2005-ös hálózati reform előtti állapotokat mutatja. Az egyéb járatok térképén kapott helyet minden olyan útvonal, ami az előző kettőhöz nem illett. Ide értve például a lóverseny-, a munkás-, a temetői- és a kirándulójáratokat, izgalmasabb pótló útvonalakat.

A főoldalon az oldal aljára görgetve nyithatóak meg a térképek. Kattintás után egy új oldalra kerülünk, ahol a kiválasztott térkép alapnézetével találkozhatunk. Ilyenkor az alapréteget látjuk, amit szintén megváltoztathatunk. A térkép bal felső sarkában nyithatjuk ki a rétegek panelt. Ebben találhatók a kapcsolható rétegek, amelyek különböző információkat tartalmaznak.

4_15.jpg

...és egy harmadik 1978-ból

Ha kiválasztottunk egy réteget, akkor megjelennek az útvonalak, amikre kattintva további plusz információkat tudhatunk meg a kiválasztott útvonalról.

Az oldal készítője azt kéri a felhasználóktól, hogy ha valamilyen hibát találnak az útvonalakban vagy a esetleg a honlapon, akkor azt jelezzék a buszhalo@buszhalo.hu e-mail címen.

Ha érdekel az autóbuszok múltja, jelene és jövője, ha friss képet szeretnél kapni e közlekedési eszközökről, akkor csatlakozz hozzánk a Facebookon is! 

A bejegyzés trackback címe:

https://omnibusz.blog.hu/api/trackback/id/tr2414781792

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása