Elkészült a 2000. Credobus

2019. június 07. - OMNIBUSZ BLOG

2019-06-07_elkeszult_a_2000_credobus_2s.jpgA buszgyártás elindításának 20. évfordulóját ünneplő győri-mosonmagyaróvári Kravtex-Kühne Csoport legyártotta a 2000. Credobust.

A jubileumi járművet Dr. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a cégcsoport mosonmagyaróvári buszgyárában tekintette meg pénteken. Az  Econell 12 típusú, ultrakönnyű konstrukciójú elővárosi modell a cégcsoport egyik legkeresettebb típusa, amely a Volánbusz mellett az összes regionális közlekedési központ flottájában megtalálható. A 2000. Credobus mellett a cégcsoport a vadonatúj többfunkciós Inovell + modellt is bemutatta a miniszternek, amely a következő években a közlekedési központok egyik alaptípusává válhat. A Kravtex-Kühne Csoport 20 év alatt Magyarország legnagyobb és legmodernebb autóbuszgyártó kapacitását hozta létre két különálló gyáregységében Mosonmagyaróváron és Győrben. A két évtized alatt önálló márkája, a Credobus piacvezetővé vált a hazai gyártók között.

rendor_credo_optinell-4.jpg

A cégcsoport közvetlenül közel 600 főt foglalkoztat, mintegy 100, gyártási tevékenységet is folytató magyar beszállítóján keresztül pedig további több száz magyar munkahely megőrzését biztosítja. A cégcsoport jelenleg az ágazat legjelentősebb hazai beruházójának számít, milliárdos nagyságrendű költségvetési befizetései pedig hozzájárulnak a magyar gazdaság teljesítményéhez. A cégcsoport hazánkban egyedüliként a buszok teljes önhordó vázszerkezetét, valamint a több ezer beépülő fém alkatrészt saját üzemeiben gyártja. A cégcsoport egyedülálló műszaki jellemzőkkel rendelkező, ultrakönnyű autóbusz alapkoncepciója az elmúlt két évizedben rendkívüli piaci sikereket ért el, így 2019 végére Magyarországon már minden 3. helyközi közforgalmú autóbusz Credobus lesz. Az ultrakönnyű konstrukciójú buszokkal évente több mint 2 milliárd forint összértékű üzemanyag-megtakarítást érnek el a szolgáltatók, ezzel mintegy 16.000 tonnával csökkentik a CO2-kibocsátást.

A kétezredik

2019-06-07_elkeszult_a_2000_credobus_1s.jpg
A 2000. Credobus az Econell típuscsaládba tartozó, 12 méteres, alacsony belépésű elővárosi busz, amely egy nagyobb sorozat részeként került legyártásra. Az Econell a magyar üzemeltetők körében jelenleg az egyik legkedveltebb modell, amelyből országszerte több mint 400 üzemel. Jellemzője, hogy akadálymentes a kerekesszékkel és babakocsival közlekedők számára, ezen kívül hűtő- és fűtő funkciójú klímaberendezéssel, és fejlett járműdiagnosztikai rendszerrel készül, amely a jármű- és menetadatok valós idejű online nyomon követésére alkalmas rendszerrel bővíthető. Az ultrakönnyű konstrukció, valamint az Euro 6-os erőforrásra épülő, tömegoptimalizált hajtáslánc a gyakorlatban bizonyítottan is legalább 15 % üzemanyag-megtakarítást biztosít.


Idén 20 éves a Credobus

credobus_inovell_13_002.jpg
A Kravtex-Kühne Csoport nemcsak a 2000. busz elkészülését, hanem a buszgyártás megkezdésének 20.évfordulóját is 2019-ben ünnepli. A közel 600 főt foglalkoztató cégcsoport az elmúlt két évtizedben organikus fejlődéssel Magyarország meghatározó hazai tulajdonú gépipari cégcsoportjává fejlődött. Az autóbuszgyártás 1999-ben indult, miután a tulajdonosok sikeresen egyesítették a győri Kravtex Kft. járműfelújításban szerzett tapasztalatait és a mosonmagyaróvári Kühne Mezőgazdasági Gépgyár Zrt. kiemelkedően sokoldalú fémipari kompetenciáit. A húsz éve forgalomba állt első Credobus autóbuszok - tervezett élettartamukat jóval túllépve - máig üzemelnek.

Összeszerelés helyett a gyártásban hisznek

cr4.jpg
Nemcsak magyar, hanem európai összehasonlításban is a Kravtex-Kühne Csoportnál a legmagasabb az autóbuszok gyártóüzemi hozzáadott értéke. A Credobusok vételárában mindössze 20 - 25 % az import részarány. Ez többek között annak köszönhető, hogy Magyarországon egyedülálló módon a buszok teljes önhordó vázszerkezetét, valamint a több ezer beépülő fém alkatrészt a cégcsoport saját üzemeiben gyártja, ahol olyan speciális technológiák és kompetenciák is megjelennek, mint az öntészet, melegüzemi alakítás, hőkezelés, galvanizálás, és a kötőelem gyártás.

Foglalkoztatás, beruházás, adózás

cr3.jpg
A magas hozzáadott érték kimagasló mértékű foglalkoztatással párosul. Évi 250 - 300 autóbusz gyártása mellett jelenleg közel 600 főt foglalkoztatnak, a gyártási tevékenységet folytató magyar beszállítókkal is számolva pedig több mint 750 magyar család megélhetését biztosítják. A cégcsoport hosszú távú ágazati elkötelezettségére jellemző, hogy kiszámítható megrendeléseikkel a visszaesés éveiben több esetben a csődtől mentették meg partnereiket. A háttéripar megtartása hozzájárult, hogy az Ikarus gyáregységeinek 2000-es években bekövetkezett bezárása ellenére is megmaradt Magyarországon a buszgyártást kiszolgáló háttéripar. A cégcsoport aktuális beszerzéseinek volumenére jellemző, hogy 2019-ben csak a Rábától, az egri ZF-től, és az Autofertől (szegedi Ikarus) együttesen várhatóan mintegy 1,5 milliárd forint értékű alkatrészt fognak rendelni, valamint közel 2 milliárd forintot költenek különböző hazai műanyag, gumi, üveg gyártmányokra és egyéb termékekre. A Kravtex-Kühne 20 év alatt összesen több mint 10 milliárd forintot fordított beruházásokra saját forrásból, miközben a cégcsoporthoz tartozó 5 kapcsolt társaság által igénybe vett összes vissza nem térítendő, EU-s és állami finanszírozású támogatás alig több mint 500 millió forintot tett ki. A termelés nyomán ugyanakkor az állam évente sok milliárd forint költségvetési bevételre tesz szert adó-, járulék-, és illetékbefizetések formájában.

Több Credobus, alacsonyabb jegyár

credobus_inovell_13_001.jpg
A közlekedési szakmában az elmúlt 20 évben széleskörű konszenzus alakult ki arról, hogy a Credobus autóbuszok elterjedése rendkívül kedvezően befolyásolta a közforgalmú autóbuszos közlekedés költségszerkezetét, és drasztikusan csökkentette a szűkös állami finanszírozást. Az autóbuszok kedvező vételára, számottevően alacsonyabb üzemanyag-felhasználása, valamint a belföldről irányított gyári pótalkatrész-ellátás évente milliárdos nagyságrendű megtakarítást jelent az üzemeltetőknek. A jelenleg üzemelő közel 2000 Credobus évente több mint 6.000.000 liter üzemanyagot takarít meg, amely mintegy 2 milliárd forinttal csökkenti a szolgáltatók költségeit. A megtakarítás környezeti hatása, hogy évente körülbelül 16.000 tonnával kevesebb CO2 jut a levegőbe. Nem véletlen, hogy a Közlekedési Központok és a Volánbusz flottájában ma már minden 3. helyközi közforgalmú busz Credobus márkájú.

Sajtóközlemény és képek: Credobus

A bejegyzés trackback címe:

https://omnibusz.blog.hu/api/trackback/id/tr3314884192

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Head Honcho 2019.06.07. 22:32:53

Ki nem bírta volna a politika, hogy ne pávázzon ott is.

Lóval ne 2019.06.08. 16:12:13

Divat szidni a Credót, de egy döglődő piacon sikerült várat építeniük saját erőből, ami azért nem kis teljesítmény. Ha a buszaik komfort és műszaki színvonalának növelése is töretlenül folytatódik, akkor áldásom rájuk.
süti beállítások módosítása