A tíz legmenőbb kéklámpás busz

2013. november 09. - kristoof

cimlap_7.jpg

Az Ikarusok és az autóbuszreklámok után újabb szubjektív listát osztunk meg olvasóinkkal. Most olyan buszokról készítettünk toplistát, amik sokszor akár a piroson is átmehetnek.

10. PAZ 3205 moszkvai rendőrség

cikkbe3_3.jpgA PAZ buszok a mai napig nagyon elterjedtek a volt szovjet tagállamok fegyveres és katasztrófavédelmi egységeinél (fotó: livejournal.com)

A pavlovói buszgyár 1968-ban mutatta be a 3205-ös típust. A midibusz hamar a legelterjedtebb kistérségi busz lett a Szovjetunióban. Így nem csoda, hogy a rendvédelmi szervek is több ezret üzemeltettek belőle az országban. Habár a típust, szinte teljesen változatlan formában, napjainkban is gyártják, de korábbi szerepüket mára már nagyrészt átvették a mikrobuszok. Pedig néhány éve még nemcsak járőrözési szolgálatot láttak el a kis PAZ buszok, de az OMON, az orosz rendőrség különleges szolgálata is ilyen járművekkel érkezett a bűncselekmények helyszínére. Mivel ezekből a kocsikból még mindig több száz teljesít szolgálatot, csak Oroszországban és ez a legnagyobb darabszámú kéklámpás busz mindenképpen helye van listánkon.

9. GMC RTS NYPD

cikkbe5.jpgA leghíresebb amerikai busz a GMC RTS a tűzoltóknál nem vált be, de a rendőrök ma is használják New Yorkban (fotó: hopetunnel.com)

Gyakorlatilag a kilencvenes években nem készült olyan az USA-ban játszódó film, amiben ne szerepelne a típus. Az is igaz, hogy az 1977-től gyártott General Motors (GM) Rapid Transit Series (RTS) típuscsaládját egészen 2006-ig gyártották, így nem csoda, hogy a buszokhoz egyáltalán nem értők is ismerik a jellegzetes típust. A városi használatra készült buszból a New York-i tűzoltóság (FDNY) is és a rendőrség (NYPD) is vásárolt néhányat. A tűzoltóságnál nem vált be a típus, ugyanis a lánglovagok felszerelései nehezen fértek át a kocsik keskeny ajtóin. Az NYPD viszont a mai napig használja a típust, hiszen rabszállításra, és a rendőrök városon belüli szállítására tökéletesen beváltak a buszok. Listánkra közismertsége miatt került fel a GMC leghíresebb típusa.

8. Neoplan AN 440 EMS Toronto

cikkbe4_1.jpgA torontói Neoplan mentőbuszt sajnos sűrűn riasztják (fotó: torontoems.com)

A kanadai nagyváros 2011-ben cserélte le New Flyer mentőbuszát. Az új Neoplan AN 440 ESU (Emergency Service Unit) legénysége öt főből (sofőr, két ápoló és két orvos) áll. A kocsiban minden megtalálható, ahhoz hogy a nagyobb katasztrófáknál a sérülteket stabilizálni lehessen és azok szállítható állapotba kerüljenek. Torontóban két ilyen jármű (ESU 1 és ESU 2) teljesít szolgálatot. A mentőbuszok létjogosultsága többször is bebizonyosodott a kanadai nagyvárosban, legutóbb idén szeptemberben kellett bevetni egyiküket, amikor egy repülőgép balesetéhez riasztották a kocsit. A torontói Neoplan AN 440-es a nyolcadik helyen végzett a listánkon.

7. Solaris Interurbino Poznań-i tűzoltóság

cikkbe2_3.jpgAz első tűzoltó Interurbino egy kísérlet része volt, ami sikerült. Így hamarosan a nagyobb lengyel városok is kapnak hasonló feladatkörű kocsit (fotó: Solarisbus)

A lengyeleknél több tragédia is rávilágított arra, hogy a tűzoltóságokra, bizony áldozni kell! Így Európában az egyik legfiatalabb és legérdekesebb járműparkkal rendelkeznek. Például nyerges vízszállító Scaniáik is vannak állományban és persze buszok is akadnak szép számmal, többek között Volvo 9700 és Solaris Vacanza is. Ezek főként a csapatszállításból veszik ki részüket, de presztízs okokból ilyenekkel szállítják a tűzoltó zenekarokat is.

A listánk hetedik helyén szereplő Solaris Interurbino viszont a mobil parancsnokság szerepkörében teljesíti feladatát. A normál Interurbinókhoz képest a tűzoltó változat főként belül lett más. A kommunikációs berendezéseken kívül egy orvosi rendelőt is elhelyeztek az Arkom cég szakemberei, ami egy műtőasztalt is magában foglal. A kocsi harminc lánglovagot, illetve a mentésben résztvevő személyt szállíthat. Szokatlan berendezés a konferenciaasztal és a három rádiós munkaasztal is. Helyet kapott a járműben egy hatalmas teleszkópos antenna, ami 70 kilométeres körzetben képes adást adni és fogadni. A kocsiban akkumulátorok is vannak, ezek több órán keresztül biztosítják az Interurbino energiaellátását. Ha az akkumulátorok energiája már kevés, akkor egy generátort is lehet telepíteni a jármű mellé. A tűzoltó Solarisból egyelőre ez az egy állt szolgálatba, de a hírek szerint hamarosan több lengyel nagyváros is kap hasonló kocsikat.

6. Setra S417 UL büntetés-végrehajtás Hollandia

cikkbe1_2.jpgLószállítók is lehetnének, de ezek bizony rabomobilok! (fotó: Evobus)

A Setra buszai az egyik legkényelmesebb utazóbuszok. De valószínű, hogy a listánk hatodik helyén szereplő kocsinak legtöbbünk nem szívesen lenne az utasa. Ugyanis a holland büntetés-végrehajtás Setra S417 UL típusú buszai a rabomobil szerepét töltik be. A Hazai szemnek megszokott „ketreces” Ategókhoz képest kicsit furának tűnhet, hogy a bűnözőket egy ilyen színvonalú busszal szállítják. De természetesen ezen kocsik belső kialakítása másabb, mint a turista buszoké. Már kívülről is látszik, hogy az első két oldalüveg vonaláig a busz hagyományos felépítésű és csak azután következnek a cellák, amiben egy-egy rabot „szállásolnak” el az utazás idejére. Egyébként a rabok is kényelmes üléseken utazhatnak, ugyanis ezek a kocsik, akár több országon keresztül is szállíthatják őket.

5. Van Hool TX 11 antwerpeni tűzoltóság

cikkbe6.jpgIszonyatosan jól áll a Van Hool TX-nek az egyenruha! (fotó: Van hool)

Ez év szeptemberében állt szolgálatba az antwerpeni tűzoltóságnál a képen látható Van Hool TX 11-es, aminek a feladatköre mobil központi egység. Rendezvényeken és súlyos katasztrófáknál szándékoznak használni. A jármű a Van Hool új filozófiájának egyik első megtestesítője, ami szerint a belga gyár ezentúl jobban odafigyel az egyedi megrendelésekre. De reméljük, hogy Antwerpenben soha nem lesz szükség a kocsi bevetésére! Nekünk viszont annyira tetszik ez az egyedi tűzoltó busz, hogy listánkon az ötödik helyre ugrott.

4. Neoplan Cityliner a német rendőrségnél

cikkbe9.jpgSzép nagy, szürke és kék, ráadásul még gyors is! Ilyen egy tekintélyt parancsoló rendőrautó! (fotó: MAN)

Ez év januárjában vásárolta a német rendőrség ezt az impozáns Neoplan buszt. A kocsi különlegessége, hogy az átlag buszokhoz képest megemelt sebességgel közlekedhet, így a megengedett legnagyobb sebessége nem száz, hanem 120 kilométer óránként. Ezért akár azon is kaphatja magát egy-egy úrvezető, hogy a rendőrség Citylinere előzi épp az autópályán. A kocsi feladata egyébként a rendőrség zenekarának utaztatásában és a csapatszállításokban merül ki. A német rendőrök Neoplanja hatalmas méretének és az átlagosnál nagyobb sebességének köszönheti, hogy az előkelő negyedik helyezett lett a listánkon.

3. A kínai rendőrség „valamije” ami busznak látszik

cikkbe8.jpgVajon mi játszódhatott le a készítők fejében, amikor ezt a buszt megalkották? (fotó: worldpolicecars.com)

Egy darabig elvitatkoztunk azon, hogy ez a kínai kisbusz milyen helyezést érdemel. Első legyen-e vagy inkább hátrébb soroljuk? Úgy döntöttünk, hogy a téma komolyabb annál, hogy első helyezést érdemeljen, ez a nem is igazán tudjuk micsoda.

Sajnos hiába kerestük, de fogalmunk sincs sem a gyártóról, sem a busz valódi feladatáról. Ez a sanghaji rendőr busz aranyosra sikeredett, ezért az a tippünk, hogy valamiféle mobil térfigyelő rendszer és információs központ feladatát láthatja el. A kocsiról készült (eddig úgy tűnik egyetlen) fotón látható részletekre mindenképpen felhívnánk olvasóink figyelmét! Az ajtó olyan mintha, egy lakás bejárati ajtaja lenne, hiszen még a kilincse is hasonló! Az ajtó melletti oldalüveg mögött lévő digitális óra is kuriózumnak számít. De legfőképpen azt nem értjük, hogy miért kellenek egy ilyen buszra megkülönböztető jelzések? Hiszen vonulás közben még viccesebb lehet a jármű, mint álló helyzetben. Szándékos vagy véletlen jópofaságával a kínai kisbusz megérdemli, hogy a harmadik legyen képzeletbeli listánkon.

2. Mercedes Citaro G a világ legnagyobb mentőbusza

cikkbe7.jpgAkcióban a legnagyobb mentőautó legénysége (fotó: emssoulutionist.com)

Hol máshol szolgálhatna a világ legnagyobb mentője, mint Dubaiban? A csuklós Citaro mentő változata 2009 tavaszán állt szolgálatba a helyi (Burj al arab) mentőszolgálatnál azzal a céllal, hogy a súlyosabb katasztrófáknál gyors orvosi segítséget nyújthasson a bajba jutottaknak. A busz legénysége összesen nyolcvan beteget tud ellátásban részesíteni és gyakorlatilag egy teljes intenzív osztály is helyt kapott a kocsin. A buszt különlegessé teszi az is, hogy a hordágyak a második és a harmadik ajtón keresztül ki- és betolhatók. Az egyik leghatékonyabb mentőeszköz a második helyen végzett nálunk.

1. Bus force one – az elnök különbusza

cikkbe10.jpgA legbrutálisabb busz, amire kéklámpát szereltek Barack Obamáé (fotó: nationalbus.com)

Szerintünk a legmenőbb és legvagányabb kéklámpás busz Barack Obama 2012-es kampány busza. A kocsiból összesen kettő készült, hogy mindkét elnökjelölt eljuthasson a kampány helyszínekre. A járműveket, amelyeket mobil menedékként is fel lehet használni, a Secret Service 2010 júliusában szerezte be a Tennessee állambeli Whites Creekben működő Hemphill Brothers Coach Companytől. A kocsikat elöl-hátul vörös és kék villogókkal szerelték fel, lehallgathatatlanok, a legmodernebb kommunikációs eszközökkel is ellátottak, és akár egy RPG támadást is kibírnak. A Secret Service illetékesei érthető módon nem árulták el a buszok részletes biztonsági és műszaki jellemzőit. Az igen pazarlónak és drágának tűnő buszok beszerzését a mai napig megkérdőjelezi a sajtó, de a Secret Service szerint az új buszok 2,2 millió dolláros (átszámolva 410 millió forintos) ára három kampányidőszak alatt megtérül.

Ha érdekel az autóbuszok múltja, jelene és jövője, ha friss képet akarsz kapni e közlekedési eszközökről, akkor csatlakozz hozzánk a Facebookon is!

A bejegyzés trackback címe:

https://omnibusz.blog.hu/api/trackback/id/tr435622154

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

viva.la.revolucion 2013.11.10. 16:43:45

a BF ONE rendben van
főleg a belátásgátlós üvegek elől

kaponyanyi 2013.11.10. 19:37:04

Ezek az amerikaiak csodálatos emberek!!

zila5 2013.11.10. 21:59:05

@doggfather:
nálunk ezt horse force one-nak hívták, de az olyan régen volt, hogy ezek még azt sem tudták akkor, hogy lesz-e hol lakniuk egyáltalán
süti beállítások módosítása